header_featured Opposites attract
Insights Discovery
Insights Discovery
1 min

Opposites attract: voor- en nadelen van een relatie met je tegenpool

1 min

We voelen ons vaak sterk aangetrokken tot mensen die compleet anders zijn dan wijzelf. In Insights-vocabulaire: iemand met eerste kleur Rood voelt zich aangetrokken tot iemand met veel Groen. En iemand met een sterke Gele voorkeur valt voor iemand met veel Blauw in zijn profiel. Maar relaties met je tegenpool – of dat nu privé of op het werk is – kunnen flink uitdagend zijn. Zeker als je veel tijd met elkaar doorbrengt.

Waarom trekken tegenpolen elkaar aan?

De aantrekkingskracht tussen tegenpolen gaat verder dan alleen een verschil in karakter. Volgens relatietherapeut Esther Perel zoeken we in relaties naar iemand die ons aanvult. Iemand met eigenschappen die wij zelf veel minder hebben. Dit maakt en houdt de relatie spannend en dynamisch. Bovendien kunnen tegenpolen elkaar laten groeien en bloeien. Bijvoorbeeld door elkaar uit te dagen om buiten hun comfortzone te stappen.

De keerzijde van tegenpolen

Maar er zijn ook uitdagingen. Je tegenpool kan je confronteren met eigenschappen die je zelf niet hebt, maar wel graag zou willen hebben. Dit kan je onzeker maken. Wat je ooit zo aantrekkelijk vond, kan op slechte dagen juist enorm irritant zijn. Dit leidt tot frustratie, terugkerende ruzies en pogingen om de ander te veranderen – vaak zonder succes.

Spanning versus sleur

Perel noemt relaties tussen tegenpolen een ‘match made in heaven’. De verschillen houden het spannend. Zoals ze schrijft in haar boek Erotische Intelligentie: ‘Om je hartstocht te behouden, moet er iets te overbruggen zijn.’ Maar als de spanning verdwijnt, verandert veiligheid in sleur en verbondenheid in benauwenis.

Hoe verbeter je de relatie met je tegenpool?

Als het (even) stroef loopt, zijn er verschillende manieren om de relatie te verbeteren:

1. Reflecteer op je perceptie
Vraag jezelf af: is hij of zij écht zo irritant, of komt het door onze verschillende voorkeuren? Herinner je wat je ooit zo waardeerde in zijn of haar Blauwe, Rode, Gele of Groene voorkeur.

2. Begrijp de situatie
Bedenk dat iedereen goede en slechte dagen heeft. Wat jij als irritant ervaart, kan stressgedrag zijn. In plaats van je te ergeren, helpt het meer om te bedenken hoe je die stress bij de ander kunt verminderen.

3. Kijk naar jullie tweede kleur
Zelfs als jullie dominante kleuren botsen, kun je vaak overeenkomsten en vinden in de tweede kleur. Dat kan een mooie brug zijn om elkaar beter te begrijpen en opnieuw te verbinden.

Ook gelijken kunnen botsen

Interessant genoeg kunnen mensen met dezelfde voorkeurskleur ook flink botsen. Vaak projecteren ze hun eigen ‘schaduw’ op de ander – gedrag dat ze niet van zichzelf willen zien. Zelfreflectie helpt dan om de dynamiek met je tegenpool beter te begrijpen en de relatie te versterken – of het nu in een liefdesrelatie of op de werkvloer is.

Zelfinzicht en -reflectie vormen trouwens niet alleen de basis voor een betere samenwerking, maar ook voor je persoonlijke groei en effectiviteit. Aan de slag met Insights Discovery dus!